Halloween

Halloween este prescurtare de la All Hallows’ Eve (Ajunul Sărbătorii Tuturor Sfinților) și este o sărbătoare anglicană (dar o mai practică și alte culte).

Sărbătoarea e o zi de pomenire a morților și de aceea se aprindeau lumini pentru sufletele celor decedați și se dădeau de pomană în special dulciuri.

Partea mai exotică (pentru noi) este că unii chiar se costumează în morți și cer astfel de pomană, existând credința că prin aceste gesturi pot fi scoase sufletele morților din purgatoriu (în catolicism și anglicanism există o stare intermediară între rai și iad, numită purgatoriu).

Alt element specific este dovleacul sculptat cu o lumină în el.

Treptat, sărbătoarea a căpătat o componentă comercială și a devenit un fel de bal mascat pe teme macabre.

Văd că există forțe fundamentaliste (cu Putin în frunte) care cer interzicerea acestei sărbători.

Eu nu sunt de aceeași părere.

Constituția României și legislația europeană recunosc dreptul la libertate religioasă, deci oamenii care vor să țină sărbători anglicane (sau pur și simplu să aibă un pretext de petrecere),  trebuie lăsați să o facă.

La noi, Halloween-ul va fi marcat prin numeroase serbări tematice, dar și prin oferte comerciale specifice ale unor retaileri.

O altă consecință locală este că de Halloween crește numărul turiștilor străini în Transilvania, zonă renumită pe plan internațional pentru tradițiile legate de vampiri și Dracula. Poate nu e chiar reclama pe care și-o doresc ardelenii, dar cert e că asta le aduce turiști.