Nostradamus

Periodic, citim în presă câte un articol în care ni se spune că Nostradamus a prezis un lucru sau altul. De aceea cred că e bine să precizăm cine a fost acest om şi ce a făcut el de fapt.

Michel de Noastre-Dame a trăit în Franţa între anii 1503-1566 .

A studiat medicina şi a ajuns un medic priceput al vremii sale.

Din păcate, nu şi-a folosit inteligenţa doar în scopuri bune, ci şi pentru escrocherii.

Ca medic, îşi dădea seama care dintre pacienţii săi se vor vindeca şi care vor muri, dar profitând de ignoranţa acelor vremuri spunea că ştie aceste lucruri din astrologie (pentru a câştiga mai mulţi bani).

Faptul că multe din „prezicerile” sale s-au adeverit, i-a adus faimă de mare astrolog.

Pentru a câştiga şi mai mulţi bani, în anul 1555 a publicat lucrarea „Centuries” în care pretindea că face profeţii cu privire la evenimente viitoare. Cartea s-a vândut foarte bine şi i-a sporit bogăţia şi celebritatea.

În limba română nu am văzut tradusă această carte. Am citit-o în limba franceză şi am avut o surpriză total neplăcută: de fapt, toată cartea e o înşiruire de afirmaţii fără cap şi fără coadă, în care nu se spune nimic concret şi fiecare înţelege ce vrea.

Ceea ce citim în presă, nu sunt profeţii ale lui Nostradamus, ci interpretări personale ale autorilor articolelor respective şi am observat că de cele mai multe ori chiar nu se împlinesc.

Aşadar, e bine să renunţăm la naivităţi şi să nu ne luăm după aceste „profeţii”.

One thought on “Nostradamus

Comments are closed.