Ungurii

Prima invazie a hunilor pe teritoriul României a avut loc la sfârșitul secolului IV, când i-au învins pe goți.

Atunci ei nu au rămas aici, ci și-au continuat migrația spre vest.

După ce au străbătut Europa în lung și în lat, s-au așezat în câmpia panonică, care de la numele lor a primit numele de Hungaria.

Abia în secolul XIX se întorc în „Ultrasilvania” (care a devenit ulterior Transilvania) și reușesc să supună acest teritoriu după ce se luptă cu  Glad, Gelu și Menumorut.

Despre Gelu se spune în mod explicit că era valah, dar ceilalți doi nu știm exact ce erau (se bănuiește că Menumorut era cuman sau hazar, iar Glad era bulgar).

Sigur este că până atunci aceste formațiuni erau vasale Imperiului Bizantin, iar după aceste lupte Transilvania intră sub dominația ungară.

Mai vedem că pe teritoriul respectiv existau și români, dar și alte naționalități.

Ungurii, chiar dacă au dominat câteva secole Transilvania, nu au devenit majoritari, dar comunități  maghiare există până în zilele noastre.

Aici închei seria de articole dedicate istoriei vechi a României, pentru că etapele următoare sunt ceva mai cunoscute.

Nu mi-am propus să scriu un tratat exhaustiv, dar din cele spuse ați putut vedea că avem o istorie complexă, care nu poate fi redusă la schema simplistă daci+romani=români (sau daci=români), dar tocmai această complexitate face ca poporul român să fie o sinteză extrem de interesantă a unor tradiții venite din zone foarte diverse.