Europa și creștinismul

Văd ca fanaticii acuză UE de atitudine anticreștină pentru că unii oficiali au ales să transmită urări mai generale, gen „Sărbători fericite!” în loc să vorbească despre sărbatoarea creștină a Nașterii lui Isus Hristos.

Prima remarcă ar fi că formula de felicitare a variat de la lider la lider și de la context la context, dar toți au transmis felicitări, deci e total nepotrivit să îi numim anticreștini pe cei care transmit felicitări creștinilor. Unii chiar au menționat în mod explicit sărbătoarea creștină.

O altă remarcă este că Europa nu este și nu a fost niciodată compusă doar din creștini.

Chiar și noi, care acum de dăm mari creștini, până în 1877 am făcut parte dintr-un imperiu musulman și încă mai avem minorități musulmane sau de alte religii.

La nivel european, pe lângă creștini există și musulmani, atei, mozaici, hinduiști, taoiști, budhiști și alte religii, toate legale, iar în luna decembrie fiecare dintre aceste comunități sărbătorește altceva, deci e normal să li se transmită tuturor niște felicitări într-o formă sau alta. Acesta e motivul pentru care unii au folosit formule mai generale.

O altă observație ar fi că din punct de vedere istoric, creștinismul nu își are originea în Europa, fiind născut în Asia și apoi răspândit în întreaga lume. Isus Hristos nu a venit niciodată în Europa, iar religia lui este aici una de import, deci nu e cu nimic mai legitimă decât altele.

În concluzie, putem spune că Europa nu e anticreștină, dar nici nu acceptă ca această religie să se transforme într-o dictatură. Le permite creștinilor să existe, dar e deschisă și altor religii.