Israel

În perioada sărbătorilor unii se gândesc la o vizită în Israel.

Am fost și eu acolo cu câțiva ani în urmă și pot să vă împărtășesc câteva impresii.

Israelul este o țară deșertică, dar spre deosebire de Egipt, unde vezi doar nisip și piatră, aici deșertul mai are pe ici pe colo câte o tufă, un pom sau un smoc de iarbă.

În schimb, în zonele irigate vezi niște grădini de toată frumusețea.

Israelul deține și un record geografic mondial, aici găsindu-se cea mai joasă depresiune de pe Terra: la malul Mării Moarte te afli la o altitudine negativă (427 m sub nivelul mării).

Marea Moartă conține o cantitate mare de săruri și de aceea nu poate crește nici un pește în ea.

Dacă ajungeți la Eilat (la Marea Roșie), merită să vizitați acvariul (e de fapt un tunel subacvatic din care puteți vedea marea cu reciful de corali și peștii exotici de acolo).

Nivelul de trai al populației este mai ridicat decât la noi și asta se vede peste tot.

Însă principala atracție turistică a Israelului este istoria.

Vezi aici clădiri de mii de ani, vestigii din antichitate, din evul mediu dar și clădiri mai recente, uneori unele peste altele (o clădire mai mare și mai nouă înglobează alta mai veche).

Israelul este casă pentru mai multe religii.

Aici au locuri sfinte și creștinii (de diverse confesiuni) și mozaicii și musulmanii și baha’i și druzii dar și o serie de alte culte mai puțin cunoscute.

Uneori, același loc e venerat de mai multe religii, ceea ce duce la anumite complicații, dar în general se găsește cumva o cale pentru toată lumea.

De exemplu, la Biserica Sfântului Mormânt slujesc pe rând și catolicii și ortodocșii și copții și armenii și alte confesiuni, iar administratorul care are cheia e musulman.

Pe locul unde a fost Templul lui Solomon, acum e Moscheea lui Omar, iar mozaicii se roagă puțin mai jos, la Zidul Plângerii.

În alte locuri s-au găsit alte variante de a împăca pe toată lumea.

În concluzie, dacă mergeți acolo, nu veți vedea peisaje înverzite ca în Europa, dar veți avea parte de o experiență multiculturală interesantă și de o lecție de istorie pe care nu o găsiți în alte părți.