Atlantida

Unul din miturile care au aprins imaginația oamenilor este și cel al Atlantidei, țara înghițită de mare.

Mitul a fost consemnat în scris de Platon, dar înainte să ajungă la el circulase pe cale orală timp de câteva secole.

Probabil că mitul a pornit de la o întâmplare reală, dar în timpul transmiterii de la o generație la alta este clar că detaliile povestirii (localizarea exactă, perioada sau organizarea politică a țării respective) s-au pierdut.

Asta nu i-a împiedicat pe cercetători să caute posibile urme ale țării respective și până în prezent avem câteva locații care ar putea sta la originea mitului.

Exact în mijlocul Atlanticului, nu există nimic care să semene cu țara descrisă de Platon, deci trebuie să o căutăm în altă parte.

Cea mai convingătoare ipoteză pare în acest moment identificarea Atlantidei cu civilizația minoică distrusă de erupția vulcanului Thera și tsunami care a urmat.

Nu e situată în Atlantic, ci în Mediterana, dar există multe asemănări cu descrierea lui Platon, deci e un candidat serios.

Pe locul doi în ceea ce privește credibilitatea ar fi cetatea antică Tartessos, care a existat pe coasta Atlantică a Spaniei, în delta fluviului Guadalquivir și a fost ulterior înghițită de ape.

Alte locații propuse, dar mai puțin credibile ar fi coasta marocană sau unele insule care încă există în Atlantic.

În concluzie, putem spune că Atlantida nu a existat exact în forma descrisă de Platon, dar au existat unele episoade istorice care ar fi putut inspira acest mit.