Efecte economice ale fotografiei digitale

Cu două decenii în urmă, industria fotografică era bazată pe filme fotografice, hârtie, ateliere de developat și altele asemenea.

Majoritatea oamenilor își permiteau un aparat foto, dar pentru a developa filmele și a transfera imaginile pe hârtie apelau la atelierele fotografilor profesioniști.

Pe de altă parte, exista o întreagă industrie care producea filme și hârtie foto precum și reactivii necesari pentru developare.

Fotografia digitală a schimbat radical modul de lucru.

Acum, oricine are un aparat foto digital face fotografii și le poate vedea imediat pe ecranul calculatorului și le poate distribui online.

Dacă vrea să le aibă și pe hârtie (deși cei mai mulți nu vor), le poate scoate la imprimantă sau poate apela la o firmă specializată.

Asta a dus la dispariția industriei care producea filme, hârtie și reactivi. Grecia a fost cel mai puternic afectată de fenomen, dar nici producția foto de la Azomureș sau din alte părți nu a rezistat.

Atelierele foto de cartier nu o duc nici ele prea bine, multe intrând în faliment.

Ușurința de a realiza fotografii a dus la creșterea numărului de fotografi și implicit la o concurență acerbă pe această piață.

De multe ori, diferența între o poză făcută de un „profesionist” și una făcută de un „amator” este doar că pe „profesionist” îl plătești, iar pe „amator” nu.

De aceea, vedem atacuri suburbane din partea unora dintre „profesioniști” la adresa tuturor celor care postează fotografii pe Facebook sau alte site-uri.

Ei încearcă să țină cu dinții de „pâinea” lor, dar realitatea e că orice ar face tot e o meserie pe cale de dispariție.

Pe de altă parte, această dezvoltare tehnologică a dus la apariția unei alte industrii.

Vânzările de camere foto-video (independente sau incluse în telefoane, tablete, laptop-uri sau alte gadget-uri) au crescut considerabil.

De asemenea, a crescut piața de desfacere pentru programele de editare foto-video, a crescut piața site-urilor care permit distribuția de conținut foto-video și alte industrii legate de acest fenomen.

Așadar, vedem că evoluția tehnologică a produs schimbări în economie, dar și în comportamentul oamenilor.

Pentru majoritatea oamenilor, efectele sunt pozitive, dar există și unii care și-au pierdut sau își vor pierde jobul, așa cum la apariția automobilului au dispărut birjarii și potcovarii, dar au apărut alte meserii noi.