„Savanții” din pușcării

A fost pus în dezbatere publică un proiect de ordonanță de guvern care să anuleze articolul din legea actuală care prevede reducerea pedepselor pentru cei care publică un tratat științific.

Problema există. Constatăm că unii deținuți care nu sunt în stare să scrie nici o scrisoare cu mâna lor, devin subit autori de cărți și obțin reducerea pedepselor.

De multe ori e clar că de fapt cărțile respective nu sunt scrise de ei, ci sunt făcute de alții sau sunt pur și simplu copiate.

Unii ridică problema celor care chiar au o pregătire științifică și au ajuns cumva să fie condamnați penal.

Nu am fost niciodată în pușcărie, dar sincer vorbind, nu cred că sistemul penitenciar are cu adevărat dotările necesare pentru a permite cercetarea științifică și elaborarea unor lucrări științifice.

Să presupunem că au ajuns totuși într-un penitenciar mai dotat și teoretic poate că ar fi posibil ca un om să facă acest lucru acolo.

Dar pentru a declara că un deținut a scris o lucrare științifică ar trebui să existe certitudinea că respectivul are pregătire universitară în domeniul respectiv, că a scris lucrarea chiar el și apoi caracterul științific ar trebui probat de o comisie de specialiști în domeniul respectiv.

Dacă nu există aceste probe, atunci guvernul chiar are dreptate să nu le mai acorde scurtări de pedeapsă.