Inchiziția ortodoxă

De obicei, când vine vorba despre inchiziție, BOR spune că inchiziția e o instituție catolică și ei nu au avut așa ceva.

E și nu e adevărat.

Ortodoxia nu a avut o instituție cu numele „inchiziție”, dar asta nu înseamnă că soarta celor pe care ei îi decretau „eretici” era mai bună.

În perioada medievală exista o diferență de organizare politică între estul și vestul Europei.

În vest, după căderea Imperiului Roman de Apus, Papa a devenit „suveran pontif”, având și rolul de conducător politic și pe cel de lider religios.

În est, exista Imperiul Bizantin, care avea ca religie oficială ortodoxia, iar erezia era considerată crimă împotriva statului.

De aceea, atunci când cineva intra în conflict cu biserica și era decretat eretic în apus, era executat (de obicei prin ardere pe rug) de către oamenii bisericii.

În est, când cineva era decretat eretic, era judecat de biserică și apoi era dat pe mâna autorităților de stat iar acestea executau condamnarea la moarte (de obicei tot prin ardere pe rug).

Așadar, indiferent dacă erai în est sau în vest, un conflict cu biserica te ducea la arderea pe rug.

Singura diferență era că în vest ereticii erau executați direct de biserică, iar în est erau executați de trupele imperiale.