Mărțișorul

 În antichitate, anul nou începea la 1 martie și cu această ocazie aveau loc diferite ritualuri care aveau scopul de a aduce noroc, prosperitate și alte lucruri bune în casele oamenilor.

 După ce anul nou a fost mutat la 1 ianuarie, unele din aceste ritualuri (plugușorul, semănatul, sorcova etc.) au migrat la noua dată.

 Dar poporul român a păstrat și ceva din vechea sărbătoare.

 Mărțișorul era inițial un ritual cu conotații erotice, cele două fire împletite (unul alb și altul roșu) simbolizând unirea dintre bărbat și femeie.

 În zilele noastre a rămas un simplu obicei, prin care se arată sentimentele de apreciere față de persoanele cărora le e dăruit acest obiect.

 O curiozitate este faptul că în sudul țării bărbații dăruiesc mărțișoare femeilor, iar în unele zone din nord femeile dăruiesc mărțișoare bărbaților.

 Legenda mărțișorului pare să dateze din evul mediu.

 În această legendă, o fată iubea un băiat, dar Baba Dochia se opune iubirii lor și face tot posibilul să-i despartă. Cu ajutorul mărțișorului, fata reușește să treacă de toate vrăjile babei Dochia și să se întâlnească cu iubitul ei.

 „Baba Dochia” e de fapt Sfânta Evdochia, sărbătorită pe 1 martie în calendarul ortodox și întreaga legendă e o alegorie a luptei între religia ortodoxă de import și credința strămoșească a românilor.

 Mărțișorul devine astfel și un simbol al victoriei iubirii împotriva restricțiilor absurde impuse de biserică.

 Așadar, e bine să păstrați tradiția românească și să oferiți mărțișoare persoanelor dragi.