Trianon

Pentru că de câteva zile se tot agită în spațiul public problema tratatului de la Trianon, am simțit nevoia să reamintesc câteva repere istorice legate de acel moment.

Ungurii au avut un stat al lor în evul mediu, dar acesta a fost ocupat de Austria în secolul XVI.

Înainte de Primul Război Mondial, nu exista un stat numit Ungaria. Imperiul Austriac cuprindea și Ungaria și Transilvania și Bucovina și Cehia și Slovacia și alte teritorii.

E adevărat că în cadrul imperiului, ungurii aveau un statut mai bun decât românii, dar nu erau independenți.

În timpul războiului, România a făcut parte din alianța care cuprindea Anglia, Franța, SUA și alte țări.

Din punct de vedere strict militar, campania românească a fost un eșec: trupele austro-germane au ocupat cea mai mare parte a teritoriului României, inclusiv Bucureștiul.

Dar aliații noștri din vest au învins Germania și Austria și astfel am ajuns și noi să facem parte din alianța învingătorilor.

În urma războiului, a avut loc Conferința de Pace de la Paris unde s-a decis ca Austria (care pornise războiul și care acum era stat învins) să fie dezmembrată.

O parte din teritorii au revenit României, o parte Serbiei, o parte Italiei, o mică parte se numește în continuare Austria și au apărut două state noi: Ungaria și Cehoslovacia.

Tratatul de la Trianon a stabilit granițele noului stat numit Ungaria.

Așadar, prin acest tratat nu li s-a luat ungurilor Transilvania (pentru simplul motiv că nici înainte nu era a lor) ci li s-a creat un stat independent și s-au stabilit granițele acestui stat.

E bine să spunem totuși lucrurilor pe nume (dar asta nu înseamnă că trebuie să ne luăm la bătaie cu minoritățile etnice sau de altă natură).