Ce religie au savanții?

 În țarile civilizate, oamenii au înțeles deja că religia e o problemă personală a fiecăruia și evită să se certe pe asemenea subiecte.

 În schimb, în România, Somalia, Afganistan și alte țări subdezvoltate, subiectele legate religie sunt abordate mai des și mai virulent decât în țările dezvoltate.

 În acest context, sunt asaltat cu întrebări despre religia (sau ateismul) savanților.

 Trebuie spus că știința se bazează pe observație, experiment și demonstrații logice.

 De aceea, zeii care nu se văd și nu pot fi măsurați nu fac obiectul de studiu al Fizicii, Chimiei sau al altei științe.

 Știința nu e nici teistă, nici ateistă. Pur și simplu știința se ocupă de altceva.

 Pe de altă parte, savanții sunt și ei oameni, care provin din diferite țări și diferite culturi și în consecință fiecare dintre ei are o părere proprie în domeniul religios.

 Copernic (apologetul Heliocentrismului) era preot catolic, iar Mendel (părintele Geneticii) era călugăr catolic.

 Nicolae Paulescu (descoperitorul insulinei) era ortodox.

 Einstein era atras de ideile panteiste.

 Alți savanți sunt atei (Hawking), agnostici (Bill Nye), musulmani, budhiști, mozaici sau de alte credințe.

 Așadar, nu există o singură religie în care cred savanții, ci fiecare are propriile convingeri religioase.

 Pe de altă parte, multe religii nu binevoiesc să stea cuminți în domeniul lor și să spună povești cu zei și îngerași pe care nu îi vede nimeni, ci încearcă să își impună tot felul de idei și în lumea reală, iar aici apar în mod inevitabil conflicte cu știința.

 Inchiziția susținea că Soarele se rotește în jurul Pământului și îi ardea pe rug pe cei care afirmau contrariul, dar pentru savanți, demonstrațiile științifice au fost mai presus de bazaconiile predicate de la amvon (inclusiv preotul Copernic a pus dovezile științifice mai presus de bulele papale).

 Același lucru se întâmplă și în alte domenii: știința se bazează pe dovezi, nu pe vorbe și când liderii religioși își bagă coada în știință, savanții pur și simplu îi ignoră.

 Așadar, savanții au convingeri diferite în acest domeniu și nu există la modul general un conflict între știință și religii (atât timp cât religiile rămân în domeniul lor și nu se amestecă în probleme științifice), dar pot apărea conflicte particulare cu anumiți lideri religioși care încearcă să le impună savanților anumite dogme religioase.