Europa noastră

 Pe 9 mai este Ziua Europei.

 Dincolo de spectacole și discursuri poate e o zi în care e bine să medităm ce înseamnă Europa pentru noi, ce s-a făcut, ce nu s-a făcut și ce ar fi bine să mai facem.

 Uniunea Europeană a reușit o performanță unică în istorie: a unificat pe cale pașnică un continent extrem de divizat până atunci. Avem o piață comună și un spațiu de liberă circulație pentru toți cetățenii europeni.

 Economic o ducem ceva mai bine decât înainte de aderare (la nivel individual au existat totuși și persoane care au avut de pierdut, dar  pentru majoritatea oamenilor e mai bine).

 Dar există și lucruri care încă nu s-au realizat.

 Piața unică a dus la unificarea prețurilor, dar nu și la unificarea salariilor. Cumpărăm lucrurile la același preț ca la Paris, dar suntem plătiți de 10 ori mai puțin.

 Va trebui să milităm în continuare pentru alinierea salariilor cu cele din vest.

 Aparatul birocratic actual este greoi și nu foarte clar structurat.

 Ar fi util să avem un președinte al UE ales prin vot direct de cetățenii Europei, un guvern european cu atribuții clar definite și care să fie rezultat din votul alegătorilor și nu din tratative oculte, o armată europeană care să ne apere de pericolele externe și nu în ultimul rând, o comunicare mai eficientă între structurile de conducere europene și cetățenii Europei.

 Ne-am dori o Europă mai democratică și mai prosperă, în care toți, indiferent de naționalitate, religie, orientare politică sau alte criterii asemănătoare să ne putem simți acasă. 

 Cerem prea mult?

 Eu cred că nu.