Brexit

 Acum știm rezultatele de la referendumul britanic: majoritatea englezilor au votat pentru Brexit, majoritatea scoțienilor și irlandezilor au votat pentru UE.

 Ce urmează?

 Procesul de desprindere va dura 2 ani, dar primele efecte încep deja să se vadă.

 Primul efect este că lira a scăzut deja cu 10%, deci cetățenii britanici au devenit peste noapte cu 10% mai săraci și scăderea va continua. Probabil ca nu vor muri de foame, dar nici bine nu le va fi.

 Un alt rezultat va fi că Scoția e foarte probabil să organizeze un referendum și să își declare independența urmând ca ulterior să adere la UE.

 Anglia nu va mai avea un acces liber pe piața europeană, ceea ce va afecta multe ramuri industriale.

 City-ul londonez va înceta să mai fie un centru financiar european, deci și alte categorii de capital vor părăsi regatul. 

 Pe de altă parte, nici românii nu vor mai avea acces liber pe piața muncii din Anglia, deci vor trebui să se reorienteze spre țările care au rămas în UE sau să completeze un munte de formulare pentru a obține un permis de muncă.

 La nivelul UE, toate deciziile se vor lua fără englezi. Într-un fel e mai bine (englezii erau „Gigi contra” în multe domenii) dar în același timp e o pierdere pentru imaginea UE.

 România va fi și ea influențată de Brexit, dar nu în mod dramatic.

 Singurul care câștigă ceva din treaba asta (măcar la nivel de imagine) este Putin.