Căsătoriile mixte

 După ultimul sinod aproape-pan-ortodox au apărut discuții cu privire la decizia  de a interzice căsătoriilor mixte (între o persoană ortodoxă și o persoană de altă confesiune).

 Eu cred că trebuie să analizăm problema din mai multe puncte de vedere: legal, biblic, istoric, uman și bisericesc.

 Din punct de vedere legal, căsătoria civilă poate fi încheiată indiferent de religia soților. Așadar, aici căsătoriile mixte sunt posibile și patriarhul nu are puterea de a interzice căsătorii civile.

 Din punct de vedere biblic, vedem că problema căsătoriilor mixte a fost tratată în Epistola întâia către Corinteni, capitolul 7, unde se spune:

„Dacă un frate are o femeie necredincioasă, și ea voiește să viețuiască cu el, să nu o lase. Și o femeie, dacă are bărbat necredincios, și el binevoiește să locuiască cu ea, să nu-și lase bărbatul. Căci bărbatul necredincios se sfințește prin femeia credincioasă și femeia necredincioasă se sfințește prin bărbatul credincios. Altminterea, copiii voștri ar fi necurați, dar acum ei sunt sfinți.”

 Așadar și Biblia permite căsătoriile mixte.

 Din punct de vedere istoric, vedem că în toate epocile, inclusiv în perioada medievală, au existat căsătorii între voievozi români și prințese catolice sau protestante sau între domnițe de la noi și nobili de alte credințe.

 Din punct de vedere uman, căsătoria trebuie să fie bazată pe dragoste, iar inimii nu poți să-i poruncești de cine să se îndrăgostească și de cine nu.

 Din punct de vedere bisericesc ortodox, patriarhul a interzis căsătoriile mixte pentru că „așa vrea mușchii lui” și toți subalternii trebuie să îl asculte (deci preoții BOR vor executa ordinul, indiferent ce cred ei în sinea lor).

 Dar regulile lui se aplică numai între zidurile bisericilor ortodoxe. Nu are nici un drept să comande în altă parte.

 Așadar, legea nu interzice căsătoriile mixte, Biblia nu le interzice nici ea, dar le interzice patriarhul.

 Și atunci ce faci dacă te îndrăgostești de o persoană de altă credință și vrei să te căsătorești cu ea?

 O primă opțiune ar fi să faci doar căsătoria civilă.

 Dacă totuși dorești și o ceremonie religioasă, îl lași pe patriarh cu regulile lui și te duci la un cult mai tolerant.

 În Biblie scrie să nu furi, să nu omori, să nu-ți înșeli nevasta, dar nu scrie nicăieri că trebuie să te duci doar la biserici ortodoxe.