Magia și știința

 O glumă care circulă pe Facebook definește fizicienii așa:

 Fizician (substantiv) – persoană care rezolvă probleme pe care nu știai că le ai într-un mod pe care nu îl înțelegi. Sinonime: vrăjitor, magician. 🙂

 Pentru nespecialiști, știința în general și mai ales mecanica quantică relativistă e ceva destul de exotic.

 Particule care apar și dispar ca în Harry Potter, efectul tunel, tahionii, funcțiile de undă și alte elemente specifice acestui domeniu nu au un echivalent intuitiv în viața cotidiană și de aceea sunt destul de greu de înțeles pentru publicul larg.

 Dar fenomenele studiate nu au nimic ocult în sine. 

 Știința se bazează pe observație și experiment și oricine studiază domeniul respectiv vede că fenomenele descrise sunt reale.

 Pe de altă parte și șarlatanii folosesc diverse cunoștințe științifice, dar ei le folosesc în mod pervers, ca să păcălească publicul și apoi să tragă foloase materiale.

 „Magicienii” de scenă folosesc diferite iluzii optice care nu sunt vizibile din sala de spectacol, dar pot fi depistate dacă te duci lângă ei și observi cu atenție ce fac (gen pălăria cu fund dublu din care iese iepurele, sau altele asemenea).

 „Vrăjitoria” ortodoxă cu lumânările care se aprind „singure” de Paști e bazată pe o soluție cu fosfor în care sunt muiate fitilele lumânărilor respective.

 Icoanele „plângăcioase” se bazează fie pe săruri hidrofile, fie pe diferite pompițe care picură lichid.

 Lista exemplelor ar putea continua.

 Ceea ce e pervers la ei, este că folosesc aceste trucuri pentru a pretinde că ei ar avea puteri „supranaturale” și a stoarce bani de la fraieri.

 Așadar, dincolo de glume, știința rămâne ceva serios și real, pe când practicile oculte de tot felul nu sunt decât niște șarlatanii.

 

P.S. Stiința a demascat multe șarlatanii (și tocmai de aceea urlă „făcătorii de minuni” împotriva savanților), dar nu se pronunță în privință existenței sau inexistenței diverselor zeități. Așa cum am spus și într-un articol anterior, zeii nu constituie obiectul de studiu al științei deoarece nu putem face experiențe pe ei.