Polonia

 Dacă tot a început vacanța, m-am gândit să reiau seria de articole cu amintiri din călătorii.

 Deși nu e foarte celebră, Polonia poate fi totuși o destinație turistică interesantă.

 În evul mediu, Polonia avea graniță direct cu Moldova, dar acum a rămas mai mică.

 Chiar și așa, e o țară mai mare decât România și cu o economie mai dezvoltată, dar nu chiar la nivelul țărilor occidentale.

 Varșovia este capitala țării și cel mai mare oraș. În timpul celui de-al doilea război mondial, orașul a fost distrus aproape total și a fost refăcut ulterior.

 Nu veți vedea foarte multe clădiri istorice, dar orașul modern își are farmecul lui.

 În schimb, Cracovia, al doilea oraș ca mărime, este o adevărată bijuterie arhitectonică. Orașul este atestat documentar din secolul X și până în secolul XVI a fost capitala țării.

 Spre deosebire de Varșovia, aici clădirile vechi s-au păstrat.

 Castelul Wawel, fostă reședință regală domină orașul. De asemenea puteți admira catedrale gotice impunătoare și alte clădiri monumentale.

 Universitatea din Cracovia este printre cele mai vechi și mai apreciate din lume. Aici au studiat N. Copernic, Papa Ioan Paul al II-lea și alte personalități culturale și științifice, inclusiv laureați ai Premiului Nobel.

 În apropiere de Cracovia se află mina se sare Wieliczka, pe care vă recomand să o vizitați. Are 300 km de galerii și 2000 de săli, fiind una din cele mai mari saline din lume.

 Dar ceea ce o face cu adevărat unică e mulțimea de sculpturi în sare care împodobesc salina.

 Vezi aici o biserică din sare, cu statui și candelabre din sare. În alte săli  vezi tot felul de pitici și zâne și alte personaje mitologice sculptate în sare. Mai vezi statui ale unor personalități istorice și multe altele. (Au încercat și ai noștri să imite câte ceva la Slănic Prahova, dar sunt departe de performanțele polonezilor.)

 Dacă tot ajungeți prin Polonia, poate nu e rău să treceți pe la Auschwitz. Nu e chiar o atracție, dar e o amintire a răutăților pe care le-au făcut naziștii (care au ocupat Polonia în timpul celui de-al doilea război mondial).

 Mi-a mai plăcut ansamblul eclesiastic de la Częstochowa (unde se află Madonna Neagră).

 Și alte localități poloneze își au farmecul lor, dar nu le mai țin minte chiar pe toate.

 Cert este că dacă mergeți în vizită în Polonia, nu veți regreta.