Basarabia în politica internationala

 O declarație a unui diplomat american a stârnit furia forțelor naționaliste din România.

 El a declarat că Moldova nu e România, că are o istorie distinctă, că e un stat multietnic și că în acest moment nu ar fi oportună unirea cu România.

 Naționaliștii noștri au luat foc și au adus manuale de istorie cu care vor să îi dea americanului în cap.

 Eu zic că înainte să le dea altora în cap cu manualele, ar fi bine să le citească ei.

 Basarabia a aparținut de România în perioada interbelică, dar are și câteva secole de istorie separată, deci americanul știe totuși ceva.

 În ceea ce privește prezentul, Moldova e un stat independent, recunoscut ca atare atât de autoritățile române cât și pe plan internațional. Din acest punct de vedere, putem spune clar că Basarabia nu e România.

 E drept că 60% din populația Moldovei e românofonă, dar americanii știu foarte bine că pot exista țări diferite cu aceeași limbă. Chiar și ei fac parte din această categorie (SUA, Anglia, Canada, Australia, Noua Zeelandă și alte câteva teritorii au ca limbă oficială engleza, dar sunt totuși țări distincte).

 Cu prezentul ne-am lămurit. Dar în viitor s-ar putea uni Moldova cu România?

 Teoretic, da. Dar pentru asta ar trebui ca ambele părți să dorească unirea.

 Pe teren, vedem că la București nu ar fi nimeni împotrivă, dar la Chișinău, chiar și partidele proeuropene au declarat că nu intenționează să se unească cu România.

 Nu putem să trecem peste voința lor și nu ne putem uni cu forța, deci în viitorul apropiat nu vom vedea un asemenea eveniment.

 Așadar, declarația diplomatului american e conformă cu realitatea din teren: Republica Moldova nu e România, ci un stat independent recunoscut pe plan internațional, iar unirea cu România nu va avea loc cât timp ei nu  doresc acest lucru.

 Mi se pare semnificativ și faptul că declarația a fost făcută la Chișinău, deci a avut ca scop să îi asigure pe moldoveni că S.U.A. le recunosc independența și nu vor fi uniți cu alt stat dacă ei nu doresc acest lucru, deci se încadrează în limitele dreptului internațional.

 Poate că declarația nu e foarte plăcută pentru noi, dar din punctul de vedere al politicii internaționale este corectă.

 Iar cei care îl compară cu Stalin, vorbesc aiurea. Stalin nu a recunoscut Moldova ca stat independent. El a ocupat-o pur și simplu. Mai staliniști sunt cei care vor să anexeze Basarabia fără să-i întrebe pe basarabeni dacă ei sunt de acord sau nu.

Pentru viitor, eu aș fi de acord cu unirea, dar cu condiția să vrea și basarabenii și să rezolve cumva problema Transnistriei.