Generatia Facebook

 Văd că ultima modă sunt discuțiile despre „Generația Facebook” așa că îmi exprim și eu opinia.

 Din capul locului cred că e greșit să identificăm Facebook cu o anumită generație. Pe Facebook am găsit și minori și oameni de vârstă medie și bătrâni de 75 de ani sau peste.

 Dar de regulă se folosește această sintagmă pentru persoane sub 30 de ani, deci despre tineri voi vorbi și eu.

 Eu m-am născut și am crescut în timpul dictaturii comuniste. Când am avut ocazia, am fost la Revoluție, în Piața Universității sau la alte acțiuni pentru că vroiam o societate democratică.

 Ei au crescut în libertate. Au alte valori. Asculta alta muzică decât mine, au alte preferințe în multe domenii, dar dacă am luptat pentru ceva, am luptat tocmai pentru dreptul lor de a cânta, a dansa și a fi fericiți, fără să fie îngrădiți de reguli dictatoriale impuse de dinozauri bolșevici.

 Dacă ei se simt bine, înseamnă că nu am luptat degeaba.

 Pe de altă parte, drepturile democratice se câștigă, dar se pot și pierde. De aceea, e important ca tinerii să își apere valorile în care cred.

 Azi nu mai e nevoie să se lupte nici cu tancurile, nici cu minerii, dar e bine să participe la alegeri și să trimită în Parlament oameni care să îi reprezinte.

 În privința culturii, tinerii s-au adaptat rapid la noile tehnologii și citesc mai mult online decât pe hârtie (și de aici numele de „Generația Facebook”).

 Editorii de modă veche sunt speriați de acest trend, dar faptul că tinerii preferă mediile de informare electronice nu înseamnă că ei ar fi mai inculți decât generațiile anterioare. Aș spune că inculți sunt mai degrabă cei care nu sunt capabili să se adapteze la noile tehnologii.

 Așadar, eu nu îi critic pe tineri pentru asta, ci îi apreciez. Viitorul e al lor și mă bucur dacă reușesc să îl facă mai bun decât prezentul.