Jocurile Olimpice

Au început Jocurile Olimpice de la Rio.

E o manifestare sportivă prestigioasă la care participă concurenți din întreaga lume.

În același timp, e bine să spunem câteva cuvinte și despre semnificația ideologică a olimpiadelor.

Primele olimpiade au avut loc în Olympia (Grecia) unde exista templul lui Zeus Olympianul și faimoasa statuie sculptată de Fidias (considerată una din cele 7 minuni ale lumii antice).

Olimpiadele aveau loc o dată la 4 ani și pe perioada întrecerilor sportive în toată lumea civilizată erau interzise războaiele.

Toți regii și domnitorii lumii civilizate își trimiteau reprezentanți și pe lângă aspectul strict sportiv, olimpiadele aveau și acest rol de a înlocui războiul cu diplomația și a asigura astfel un climat politic internațional de pace și colaborare.

Cele mai vechi mențiuni scrise despre olimpiade datează din secolul VIII î.Hr. și au continuat până în secolul IV d.Hr.

După această dată, fanaticii ortodocși, care nu priveau cu ochi buni pacea, cultura și civilizația, au distrus templul și statuia din el și au interzis desfășurarea olimpiadelor.

Olimpiadele au fost reluate abia în secolul XIX, când influența inchiziției ortodoxe devenise mai slabă.

În noua formulă, olimpiadele au loc tot la 4 ani, dar locul de desfășurare se schimbă de la o ediție la alta, pentru a da tuturor țărilor participante posibilitatea de a fi gazde a Jocurilor Olimpice.

Participă sportivi din întreaga lume și ca și în trecut, pe lângă aspectul sportiv, olimpiadele vor să transmită un mesaj de pace și colaborare internațională.

Anul acesta Jocurile Olimpice au loc la Rio.

Să sperăm că vom vedea competiții interesante și că sportivii noștri vor aduce cât mai multe medalii acasă.