BOR vs. Isus istoric

 Citeam cu câteva zile în urmă un articol scris de un popă ortodox în care ne explică că nu putem scăpa de creștinism pentru că numărăm anii de la nașterea lui Isus.

 Prin faptul că a folosit verbul „a scăpa”, chiar și respectivul recunoaște implicit că BOR e ceva de care ar fi bine să scăpăm, dar în opinia lui nu avem cum.

 E și mai mult nu e adevărat.

 Rabi Joshua Ben Joseph (în traducere românească Isus) a fost o persoană istorică reală. Știm unde s-a născut și aproximativ când. Știm unde a murit și unde a fost înmormântat și alte locuri prin care a trecut.

 Nu neagă nimeni aceste date istorice. Chiar și ateii numără anii de la nașterea lui Isus.

 Dar asta nu înseamnă că trebuie să respectăm toate bazaconiile inventate de BOR și care nu au nici o legătură cu mesajul inițial al lui Isus.

 Isus nu a trăit în palate și nici nu a cerut fonduri de la stat.

 În învățăturile lui nu apare nicăieri termenul „Biserică Ortodoxă”, nu se spune că trebuie să ascultăm de Patriarh, nici nu se vorbește de postul Paștelui sau postul Crăciunului, nici nu se spune că trebuie să avem icoane nici altele asemenea. 

 Și mai ales, Isus nu și-a îndemnat niciodată ucenicii să persecute și să ucidă alți oameni „în numele Domnului” (lucru pe care BOR îl face).

 De asemenea, trebuie să ținem cont și de faptul că între timp societatea a evoluat și nu se pot aplica ad literam toate lucrurile pe care Isus le-a spus cu 2000 de ani în urmă. 

 Faptul că trebuie să ne iubim între noi și să fim înțelegători e perfect valabil și astăzi, dar există multe detalii legate de ritualuri sau de relații sociale specifice epocii care nu mai pot fi aplicate. Nici măcar nu mai există Templul lui Solomon unde se ruga el, iar sinagoga din Kepher Nahum unde a ținut cele mai multe predici e acum ruină.

 Așadar, Isus e o persoană reală, dar asta nu înseamnă că trebuie să ne luăm după toate superstițiile BOR.

 De fapt, ortodoxia e majoritară la noi, dar pe plan european și mondial e doar o infimă minoritate, deci se poate trăi foarte bine și fără ea.

 Cine vrea să creadă în BOR, e problema lui, dar nu au dreptul să ne oblige pe toți să credem ca ei și nici să ne persecute pe criterii religioase.