Frontiere și minorități

 Văd că de câteva zile se țin lanț „bombele” mediatice legate de unguri și Ardeal sau de Basarabia și Transnistria.

 De aceea, am considerat necesar să lămuresc niște lucruri care în mintea unora se pare că nu sunt prea clare (iar anumiți politicieni întrețin în mod deliberat starea de confuzie).

 Europa (și nu numai ea) are o istorie zbuciumată, cu granițe care s-au tot modificat și populații care au ajuns să locuiască în alte țări.

 Bunica mea obișnuia să spună că ea a călătorit în 3 țări fără să plece de acasă (în urma războaielor s-au tot schimbat granițele).

 Și nu a fost singura în această situație.

 Este clar pentru toți oamenii care gândesc că o separare 100% a teritoriilor locuite de nația X sau Y a devenit imposibilă, deoarece populațiile s-au amestecat în timp.

 De aceea, unul din principiile stabilite după războiul rece a fost că frontierele nu trebuie schimbate prin forță.

 Pe de altă parte, pentru că împrejurările istorice au făcut ca anumite populații să ajungă să locuiască în afara statelor lor naționale, fiecare țară are obligația de a proteja minoritățile etnice care trăiesc pe teritoriul ei.

 Să vedem ce înseamnă asta pentru noi:

  • Republica Moldova e stat independent, recunoscut inclusiv de noi și nu putem să intrăm pur și simplu peste ei. O eventuală unire s-ar putea face doar cu acordul ambelor părți, iar ei au spus clar că nu vor.
  • Transilvania aparține României, iar Ungaria a semnat tratate internaționale prin care recunoaște acest lucru, deci nu pot să vină să ne ia pur și simplu pământul.
  • Pe de altă parte, există câteva milioane de unguri care trăiesc pe teritoriul nostru și noi ne-am angajat să le recunoaștem drepturile. Dacă ei vor să vorbească limba maghiară sau să își poarte costumele populare și steagul vechiului ținut secuiesc, e dreptul lor (nu au dreptul să facă alte prostii, dar limba și steagul sunt legale). Dar asta nu înseamnă că ei pleacă în altă parte cu pământul pe care locuiesc. Transilvania e a României și rămâne așa. Nu pierdem Transilvania pentru un steag.
  • De asemenea trebuie să respectăm și drepturile celorlalte minorități, iar celelalte țări trebuie să respecte drepturile românilor care trăiesc acolo.
  • Ungaria, Rusia, SUA sau alte state nu ne pot schimba granițele cu forța, dar Transilvania ar putea totuși să treacă sub altă stăpânire dacă Guvernul de la București ar semna un acord în acest sens. De aceea, am spus și repet că mă tem mai tare de trădătorii din interior decât de forțele externe.