Yoga

În ultima perioadă se vorbește destul de des despre MISA și Yoga, dar constat că majoritatea oamenilor nu știu aproape nimic despre acest subiect și de aceea m-am decis să ofer câteva informații.

Yoga este considerată una din cele 6 școli filosofice ale hinduismului, fiind un ansamblu de practici care au ca scop evoluția spirituală a practicantului spre realizarea păcii interioare și unirea cu Brahman (principiul divin universal în hinduism).

În „Bhagavad Gita”, una din cărțile sfinte ale Yoginilor se spune că treapta cea mai de jos în evoluția spirituală este practicarea unui cult religios, cu rugăciuni și jertfe aduse unui zeu (indiferent care), treapta medie este calea faptelor bune, iar treapta cea mai înaltă este yoga. Cine practică yoga nu mai are nevoie de religie (dar nici nu îi e interzis să o practice).

În tratatul clasic „Yoga Sutra” de Patanjali, practicile yoga sunt clasificate în 8 categorii:

  • Yama (nonviolență, adevăr, a nu fura, puritate sexuala, detașarea de posesiuni)
  • Niyama (puritate, mulțumire, asceza, cunoaștere de sine)
  • Asana (pozițiile specifice yoga)
  • Pranayama (controlul energiei vitale „prana”, inclusiv prin controlul respirației)
  • Pratyahara (Înfrânarea organelor de simț)
  • Dharana (Concentrarea)
  • Dhyana (Meditația)
  • Samadhi (Extazul, care duce în cele din urmă la iluminare)

 Yoga este împărțită în mai multe școli, fiecare cu specificul ei. În general, școlile de Hatha Yoga pun accent mai mult pe Asana și Pranayama, iar cele de Raja Yoga pun accent mai mult pe practicile spirituale.

 Deși Yoga a apărut în cadrul hinduismului, ea a influențat și alte religii (Budhism, Taoism, Islam sau Creștinism) existând inclusiv școli care practică yoga fără legătură cu o anumită religie.

 Vedem că Yoga e o practică ascetică, care recomandă puritatea sexuală (înțeleasă în unele școli ca abstinență totală, în altele ca fidelitate față de soț/soție).

 Dar să nu uităm că tot India e și țara unde s-a scris Kama Sutra (celebrul manual de practici sexuale exotice).

 Din îmbinarea celor două, a rezultat o școală controversată (repudiată de cei mai mulți yogini) numită Tantra, care încearcă să combine practici din Yoga Sutra și Kama Sutra. În această școală se încadrează și MISA de la noi, reprezentanții acestei mișcări având credința că practicile respective îi ajută să se integreze în „absolut” (așa au tradus ei termenul „Brahman”).

 Așadar, pentru majoritatea școlilor yoga este o practică spirituală absolut decentă, dar există și acest curent deviant în care intră și MISA.

 De aceea, eu cred că nu e cazul să îi blamăm pe majoritatea celor care practică yoga, pentru ca așa cum am spus ei sunt oameni nonviolenți, care încearcă să nu fure, să nu mintă și să nu facă alte răutăți și prin practicile yoga încearcă să devină mai buni.

 În ceea ce privește MISA, majoritatea școlilor de yoga nu sunt de acord cu ei, dar e dreptul lor să practice ce cred, cu condiția să nu încalce legea (de exemplu nu au voie să facă sex cu minori).

 

P.S. În prezent eu nu mai practic yoga, doar am explicat despre ce e vorba pentru cei care nu cunosc subiectul.