Circoteca unionistă

Ieri a început la București o demonstrație cel puțin ciudată: un marș pentru unirea cu Basarabia (autorizat), urmat de un incident în care 5 persoane s-au luat la harță cu forțele de ordine și au fost reținute și amendate, iar după aceasta un protest neautorizat cu corturi în Piața Universității.

La București eu nu știu nici un partid care să fie contra unei eventuale uniri. Problema e la Chișinău, nu aici.

Din acest punct de vedere putem spune că nici nu prea are rost să faci demonstrații unioniste la București, cu atât mai puțin să intri în conflict cu autoritățile.

Pe de altă parte, se vede că e o acțiune pregătită din timp (corturile sunt toate identice, deci nu au venit cu ce a avut fiecare pe acasă).

Violențele au fost provocate deliberat de un grup de agitatori și aș zice că e de apreciat faptul că jandarmeria i-a reținut doar pe agitatori și nu s-a legat de demonstranții pașnici.

Dar cine și ce vrea cu asta?

Un lucru e clar: nu e vorba despre unire. Dacă s-ar dori asta, ar trebui să facă demonstrații la Chișinău (acolo sunt cei care se opun).

Cel mai probabil e o circotecă cu scop electoral.

La Chișinău au loc alegeri pe 30 octombrie, iar la noi în decembrie.

Și aici și acolo, candidații sunt în mare criză de idei, nu au programe politice care să rezolve problemele reale și atunci se folosesc de „fumigena” unirii ca să distragă atenția de la problemele reale și să mai atragă câteva voturi.

Iar unirea oricum nu se va face în viitorul apropiat, dar asta nu din vina României. Dacă moldovenii nu vor să se unească cu noi, nu putem să-i obligăm.