Ce mai face Donald Trump

După victoria în alegeri, Donald Trump a început să își explice planurile de acțiune.

În primul rând trebuie spus că s-a distanțat clar de asociațiile extremiste. Va avea o politică de dreapta, dar nu de extremă dreaptă. Sincer vorbind mă cam așteptam la asta, pentru că imaginea lui Donald Trump dinainte de campania electorală nu semăna cu imaginea unui extremist.

În privința NATO, a precizat ca intenționează menținerea și întărirea alianței, dar a cerut și aliaților să își îndeplinească obligațiile asumate. Rezultatul imediat este că UE a început să ia mai în serios problema apărării și a luat deja câteva decizii pentru întărirea capacităților comune de apărare. Aș zice că e bine.

A precizat că va scoate SUA din Tratatul Trans Pacific. Noi nu suntem parte din acel tratat, deci nu vom fi afectați direct.

În privința imigranților, a precizat ca îi va expulza pe cei care au comis infracțiuni (dar nu se leagă de oamenii care migrează legal). Aici chiar îi dau dreptate. Și Europa ar trebui să facă la fel (cei care vin legal să fie bineveniți, dar infractorii să fie expulzați).

Declarase inițial că dorește o îmbunătățire a relațiilor cu Rusia, dar după prima discuție telefonică cu Putin i-a cam scăzut entuziasmul. Și eu aș vrea să putem avea relații bune cu Rusia, dar pentru asta mai trebuie să vrea și rușii să aibă relații bune cu noi.

A mai vorbit și despre reforme interne. Dacă americanii le consideră benefice, le urez succes.

În linii generale, aș zice că e un program decent și nu e sperietoarea cu care ne amenințau susținătorii lui Clinton.