Ce s-a greșit, ce-i de făcut?

Europa nu a murit, dar cu siguranță trece printr-o criză.

Eu cred că ideea de uniune este bună în sine, dar s-au făcut greșeli în aplicarea ei.

S-a greșit că s-a mers prea repede înainte și nu a existat un plan de parcurs clar.

S-a introdus o monedă unică, dar sistemele fiscale sunt diferite de la o țară la alta. Tot diferite sunt grilele de salarizare și alte elemente.

Spațiul Schengen e o alta greșeală. Putem să ne gândim la așa ceva în viitor, dar acum chiar nu era momentul potrivit.

S-a greșit că nu s-a li explicat suficient popoarelor de ce e necesară integrarea europeană.

S-a greșit că au fost acceptați imigranții ilegali. Refugiații pașnici pot fi acceptați, dar aceia nu sar gardul și nici nu atacă forțele de ordine ci intră legal pe la punctele de trecere a frontierei. Cei care nu respectă legea și intră ilegal în Europa sunt ceilalți (teroriști, hoți, traficanți de droguri și alți infractori).

S-a greșit că nu s-au alocat suficiente fonduri pentru apărarea frontierelor. E drept că nu intenționăm să ne mai războim între noi, dar încă mai avem dușmani externi ai UE și trebuie să ne apărăm de ei.

S-a greșit că funcționărimea de la Bruxelles a fost lăsată să devină un mecanism autist care în loc să rezolve problemele reale ale cetățenilor UE s-au ocupat de tot felul de prostii (gen cea cu „curbura castraveților” sau cea cu „apa nu hidratează”).

În aceste condiții era normal ca o parte din electorat să se distanțeze de proiectul european și să caute alte orientări politice.

Ce-i de făcut?

În primul rând, cred că în contextul actual nu e cazul să mai extindem Uniunea Europeană, ci trebuie să consolidăm ce s-a realizat până acum. Va veni și vremea extinderii, dar nu acum.

În al doilea rând, trebuie apărate frontierele, iar migrația ilegală trebuie stopată.

În al treilea rând trebuie armonizată legislația în statele membre, astfel încât sistemul de impozitare și salariul minim pe economie să fie aceleași pentru toată Uniunea Europeană.

De asemenea trebuie armonizată legislația și în ceea ce privește drepturile omului, educația și recunoașterea diplomelor, protecția mediului și în alte domenii.

Țările care au probleme și decid să reia controalele la frontiere trebuie lăsate să facă acest lucru.

Nu în ultimul rând, trebuie să li se explice cetățenilor de ce e necesară o măsură sau alta și să nu se mai ia hotărâri în mod nedemocratic.

Știu că în acest fel avansul va fi mai lent, dar realizările vor fi mai durabile.

Asta cred eu că ar trebui făcut.

Ce măsuri vor lua alții, rămâne de văzut.