De ce avem nevoie de globalizare

În ultima vreme, globalizarea a devenit un fel de sperietoare și în multe țări au apărut mișcări care încearcă să lupte împotriva ei.

Schimbările au fost rapide și uneori greu de digerat pentru populație.

Au existat sectoare economice care pur și simplu au dispărut (sau și-au redus mult activitatea) și altele noi care au apărut acum.

Inclusiv eu m-am trezit că în sectorul pentru care am făcut inițial o facultate și care părea promițător atunci, acum nu mai există nici un job și de aceea m-am recalificat în alt sector care nici nu exista pe vremuri, dar pare promițător acum.

Trebuie totuși să înțelegem că globalizarea nu e un moft, nici o conspirație pusă la cale de organizații oculte, ci o necesitate stringentă.

Economiile țărilor au devenit atât de interconectate și companiile transnaționale atât de puternice încât nici un stat nu se mai poate descurca singur.

Dacă desfaci un telefon mobil, vezi că are microprocesor american, display coreean, carcasă chinezească și soft românesc.

Același lucru se întâmplă și la mașini, televizoare sau alte produse.

Pentru a rezolva problemele economice actuale este nevoie de colaborare între state și de instituții internaționale care să poată rezolva probleme internaționale.

Știu ca e greu, că uneori trebuie să trecem peste orgolii și neînțelegeri din trecut, dar nu avem încotro.

Pe de altă parte, avem și beneficii, cum ar fi accesul la piețe de desfacere îndepărtate.

În loc să luptăm împotriva globalizării (care oricum se produce, indiferent dacă ne place sau nu), eu cred că e mai bine să încercăm să ne găsim un loc activ în acest proces și să profităm de oportunitățile pe care le oferă.