Războiul intraortodox

Începutul de an a adus noi evenimente triste din zona fundamentalismului religios.

Fundamentaliștii ortodocși nu se mai luptă doar cu alte religii, ci s-au certat inclusiv cu ierarhia BOR.

Li se reproșează ierarhilor BOR faptul că au participat la Sinodul Panortodox din Creta.

Eu exact asta nu le-aș reproșa, pentru că participarea la sinoade e ceva normal pentru un ierarh.

Dar pe de altă parte și ierarhia anunță o serie de măsuri dure împotriva oricui nu ascultă de ei necondiționat (termenul „ascultare necondiționată” nu are origine biblică ci a apărut în regulamentele BOR din vremea lui Stalin).

Aici eu cred că și ierarhia greșește și se dovedește a fi la fel de intolerantă.

Soluția ar fi ca cei care nu sunt de acord cu politica Patriarhiei să fie liberi să își facă un alt cult, conform cu credința lor.

Dar pentru asta ar trebui să existe mai multă toleranță și din partea Patriarhiei și din partea autorităților statului (în principal din partea Departamentului pentru Culte).

Până acum, statul a sprijinit doar Patriarhia și a pus bețe în roate tuturor celorlalte culte.

Dacă un grup religios încearcă acum să se înregistreze oficial, se lovește de o mulțime de piedici birocratice care fac practic imposibil acest lucru.

De câteva decenii nu a mai fost înregistrat oficial nici un cult religios nou, deși în mod evident, pe teren au apărut tot felul de culte și curente religioase noi (unele importate, altele apărute aici).

Eu cred că impunerea cu forța a unui singur cult religios e un lucru rău și vine în contradicție cu prevederile Constituției și ale Declarației Universale a Drepturilor Omului.

Ar trebui ca statul să renunțe la dictatura religioasă și fiecare să poată decide singur în ce crede, iar cultele nou apărute să poată fi înregistrate legal.

În felul acesta, anti-ecumeniștii, dar și creștinii mai liberali ar putea să își facă propriile biserici și nu ar mai fi obligați să rămână toți în BOR și să se lupte între ei ca proștii.