Legislația privind dronele

S-a comentat destul pe tema celor care au filmat cu drone în Piața Victoriei și s-au trezit cu dosare penale.

În cazul de față, procurorii respectivi au aplicat legea așa cum e. Nu pot să îi condamn pentru asta.

Dar în același timp, trebuie să recunoaștem că legislația românească în domeniu e pur și simplu absurdă.

Suntem ultima țară din Europa care nu are o legislație specifică pentru drone și aplică în acest caz legislația pentru avioane.

În țările civilizate, dronele sub 250g nu au nevoie de nici un permis, cele ceva mai grele au nevoie de anumite aprobări dar nu ca la avioane și numai cele peste 100 – 200 kg (limita exactă depinde de țară) au nevoie de toate aprobările pe care le are un avion sau elicopter.

La noi, ai nevoie de aceleași aprobări și pentru o jucărie de 5 grame și pentru un Boeing 747.

Pe de altă parte, dronele se vând în magazine (inclusiv în hipermarket, unde se vând și roșii, cartofi sau bere) și când cumperi o dronă nu îți spune nimeni ce aprobări îți trebuie ca să o folosești.

Știu că PSD se chinuie din răsputeri să ne ducă înapoi în epoca de piatră, dar indiferent ce vor ei, suntem totuși în secolul XXI și ar trebui să ne modernizăm legislația aeriană, iar comericanții care vând drone ar trebui să informeze cumpărătorii ce legi trebuie să respecte.

La Bruxelles se dezbate deja impunerea unui cod aerian unic la nivel european, deci dacă nu o facem de bunăvoie, ne vor obliga ei să ne modernizăm.