De ce devin atei absolvenții de teologie

Un fenomen din ce în ce mai răspândit este cel al tinerilor care urmează studii teologice și devin atei (unii dintre ei ajung și preoți atei pentru că altă diplomă nu au).

Am întâlnit multe cazuri și am încercat să vorbesc cu ei ca să înțeleg fenomenul.

O primă categorie o reprezintă cei care au fost înscriși de părinți la seminarul teologic.

Înscrierea se face la 14 ani, când copilul încă nu realizează ce înseamnă o carieră în domeniu, dar odată înscris copilul devine prizonier al sistemului.

Cu diploma de seminar nu te poți angaja nicăieri și singura facultate la care ești acceptat este cea de teologie.

Persoanele respective urmează în continuare filiera profesională teologică, dar ajung să urască sistemul care îi ține prizonieri și le anulează orice altă posibilitate de dezvoltare personală.

Aici cred că vina este a sistemului de învățământ. Ar trebui ca seminariile teologice să devină licee normale, în care să fie predate toate materiile necesare pentru un bacalaureat și câteva cursuri cu specific teologic.

La sfârșit, elevii ar trebui să susțină bacalaureatul ca toată lumea și să poată da la ce facultate doresc.

O altă categorie este cea a celor care dau la facultatea de teologie din credință, dar apoi se lovesc de corupția generalizată din sistem și ajung la concluzia ca Dumnezeu sigur nu este în B.O.R. (unii ajung chiar la concluzia că Dumnezeu nu există dacă în Biserică se întâmplă asemenea lucruri).

Aici ar fi necesară o reformă serioasă a B.O.R., dar nu prea știu cum s-ar putea face.

B.O.R. nu este o organizație democratică, organele de conducere nu sunt alese de popor și cei care au putere decizională nu au nici un interes să combată corupția.

Ar mai fi și diverse probleme personale ale fiecăruia, dar cert este că, în mod paradoxal, facultățile de teologie ortodoxă au devenit fabrici de atei cu diplome teologice.

E un fenomen interesant.