Europa se regrupează

Uniunea Europeană a fost luată prin surprindere de valul de naționalism care a culminat cu Brexit, dar evenimentele din ultimele zile ne arată că Europa se regrupează iar atacurile la care a fost supusă au activat instinctul de supraviețuire colectivă.

Rezultatul este că statele membre UE au lăsat la o parte micile dispute interne și au făcut front comun împotriva pretențiilor britanice.

Dincolo de episodul amuzant în care Klaus Johannis le-a explicat ce înseamnă Brexit mutând steagul britanic, poziția comună a participanților la Summitul de ieri a fost una clară: britanicii odată ieșiți nu mai au putere decizională în UE, dar trebuie să respecte toate angajamentele pe care și le-au asumat anterior, inclusiv drepturile cetățenilor europeni.

De asemenea, dacă populația din Irlanda de Nord decide reunificarea cu Irlanda, cotropitorii englezi nu au nici un drept să se opună, iar irlandezii din nord devin automat cetățeni europeni.

Din punct de vedere economic, orice tratat comercial post Brexit va fi negociat cu întreaga Uniune Europeană și nu cu state separate.

Știu că mass media britanică e supărată, dar trebuie să le spunem clar: ei au vrut Brexit, deci trebuie să suporte consecințele.