Sfârșitul unei iluzii

Multă vreme Turcia a fost dată ca exemplu pozitiv de țară musulmană și democratică în același timp.

Se vorbea chiar despre aderarea Turciei la Uniunea Europeană și începuseră deja negocierile în acest sens.

Referendumul de ieri pune punct acestei iluzii.

Poporul turc a întors spatele Europei și Turcia redevine ce a fost: un stat islamic ca toate celelalte, cu legi islamice, cu teroriști care atacă turiștii europeni și tot ce mai înseamnă asta.

Statul laic turc a fost creat și întreținut de o mână de militari educați, dar când s-au făcut alegeri se vede că poporul a rămas tot islamic.

Va trebui să acceptăm realitatea și să înțelegem că islamul și democrația sunt două noțiuni incompatibile.

Probabil că pentru viitorul apropiat ar fi bine să abandonăm orice idee de integrare a unor țări musulmane în Uniunea Europeană și de asemenea să limităm imigrația musulmanilor în țările UE (nu le putem interzice total accesul, dar imigrația ilegală trebuie stopată total iar în cazul celorlalți ar fi bine să fim mai selectivi).

Europa are nevoie de forța de munca a imigranților, dar e mai prudent să îi aducem din țări care nu ne fac probleme (China, America Latină sau țări africane creștine).

În cazul musulmanilor care sunt deja aici și au cetățenie europeană (deci nu îi putem expulza), va trebui să punem la punct programe active de integrare și educație democratică și să le explicăm ferm că nici o religie nu e mai presus de lege și indiferent în ce cred trebuie să respecte legislația europeană.

Pe termen lung putem gândi și un sistem de propagandă în prin care să subminăm ideologiile fundamentaliste, dar acest lucru necesită timp și trebuie făcut într-un mod în care să nu dinamiteze total relațiile dintre UE și lumea arabă.