Știri pe scurt

  • Încă din vremea revoltei de la Kiev care l-a dat jos pe Ianukovici, atrăgeam atenția că o bună parte din manifestanții antiguvernamentali purtau însemne naziste și aducerea lor la putere ar putea avea efecte negative asupra românilor din Ucraina. Mi-aș fi dorit să nu am dreptate, dar din păcate vedem că noua putere de la Kiev a desființat școlile minorităților naționale (inclusiv școlile românești). Va trebui să vedem cum rezolvăm această situație (deocamdată Ministerul de Externe a cerut explicații Kievului).
  • Nici extremiștii noștri nu sunt mai buni. Mirel Palada (P. R. U.) când a văzut că nu mai are argumente raționale, l-a bătut pe senatorul Mihai Goțiu (U. S. R.) chiar în fața camerelor de luat vederi. Este cu siguranță un gest condamnabil și ar trebui să fie un alt semnal de alarmă privind pericolul extremismului.
  • În SUA, Președintele Donald Trump a promulgat rezoluția care condamnă mișcarea extremistă „Supremația Albilor”.
  • Situația din Coreea de Nord devine tot mai tensionată și există pericolul izbucnirii unui război.
  • Catalonia vrea să organizeze un referendum pentru declararea independenței față de Spania. Guvernul spaniol se opune. Probabil ar trebui să li se spună clar catalanilor că ieșirea din Spania înseamnă și ieșirea din UE și din zona Euro.
  • Uraganul Irma a făcut pagube importante și victime omenești în Caraibe și Florida. Pentru prima oară în ultimele secole insula Barbuda a rămas fără nici un locuitor. Și alte insule au fost puternic afectate.