Revolutia

Pe 22 decembrie se împlinesc 28 de ani de la căderea dictaturii lui Ceaușescu.

Pentru cei care nu au trăit acele vremuri (sau erau prea mici ca să le înțeleagă), amintesc că pe timpul lui Ceaușescu nu se găseau nici măcar alimentele de bază, curentul se întrerupea tot timpul, căldura la calorifer se dădea cu țârâita, apa și gazele la fel. Salariul mediu pe economie era 25$.

Marea majoritate a românilor stăteau cu chirie pentru ca nu aveau case ale lor.

Programul (unic) la TV dura 2 ore, din care una era doar cu ode la adresa dictatorului. Nu exista internet sau Facebook și puteai fi arestat pentru orice cuvânt împotriva regimului.

Ca să îți cumperi o mașină așteptai ani de zile la coadă, iar după ce o cumpărai nu găseai benzină. Dacă totuși făceai cumva rost de benzină aveai voie să circuli o dată la două săptămâni (în funcție de numărul par sau impar).

Când nu au mai putut suporta, românii au ieșit în stradă.

Trupele ceaușiste au tras în populație, dar până la urmă dictatorul a fugit.

La început, Ion Iliescu și cei care au preluat puterea, vroiau să facă un fel de „comunism cu față umană”, după modelul lui Gorbaciov, dar sub presiunea maselor de manifestanți au trebuit să cedeze și au organizat alegeri democratice.

Poate e bine să facem și un scurt bilanț al celor 26 de ani trecuți.

Inițial, România a încercat să supraviețuiască singură (piața CAER se prăbușise, iar în UE încă nu eram).

Rezultatul a fost un dezastru economic total, iar România a intrat în incapacitate de plată.

Atunci, toate partidele din România s-au adunat și au hotărât că singura ieșire din această situație este aderarea la UE și NATO.

UE a acceptat să ne ajute și chiar ne-a scos din „rahatul” în care intrasem, dar au pus și niște condiții pe care unii le înjură.

Dacă totuși stăm și ne gândim bine, vedem că acum chiar și salariul minim este mult mai mare decât cele de atunci, nu mai răbdăm nici de foame nici de frig, majoritatea românilor au locuințe proprietate personală, avem o mulțime de programe TV non stop, avem internet și alte lucruri la care atunci nici nu visam și avem mai multă libertate.

Nu am ajuns încă la nivelul pe care îl visam la Revoluție, dar totuși e mai bine decât pe vremea comuniștilor.