Adevărata revoluție

Adevărata revoluție a lumii contemporane nu este a celor care strigă „jos guvernul”.

Adevărata revoluție este revoluția tehnologică.

Tehnologiile devin tot mai sofisticate și au un impact tot mai important asupra vieții oamenilor.

Zilele acestea au loc două evenimente importante pe plan internațional: Târgul de tehnologii CES 2018 din Las Vegas  (8-12 ianuarie) și Forumul Economic Mondial de la Davos (23-26 ianuarie).

Atât la CES cât și în rapoartele care au fost publicate de Word Economic Forum înaintea întâlnirii de la Davos se desprind câteva direcții în care se îndreaptă economia globală.

Viitorul este legat de inteligență artificială, robotică, IoT, realitatea virtuală, realitatea augmentată, gadgeturi purtabile sau implantabile, noi materiale, noi forme de producere, stocare și transmisie a energiei, biotehnologii, genetică, tehnologii spațiale și alte tehnologii.

Deja mașinile care se conduc singure există și merg pe șosele. Deocamdată legislația obligă producătorii să păstreze și o comandă manuală „pentru orice eventualitate”, dar în viitorul nu foarte îndepărtat comanda manuală s-ar putea să dispară și să rămână doar pilotul automat.

Avem deja cyborgi (persoane parțial om -parțial robot), roboți cetățeni ai unor state și alte lucruri la care nu ne-am gândit în trecut.

Obiectele care ne înconjoară sunt tot mai smart (telefoane smart, ceasuri smart, adidași smart, frigider smart, fes smart și multe altele).

Sistemele GPS și alte tehnologii care implică sateliți devin tot mai răspândite.

Pentru că toate acestea au nevoie de energie, dezvoltăm și noi tehnologii în acest domeniu.

Dar nu ne mulțumim să îmbunătățim doar obiectele din jur.

Deja prin genetică și biotehnologii au fost create plante și animale care nu au mai existat, au fost dezvoltate tehnici de reproducere asistată și metode noi de tratament și multe altele.

Toate tehnologiile descrise mai sus, dar și cele care urmează să apară au început să producă mutații în economie și societate.

Apar meserii noi și dispar altele vechi, din ce în ce mai multe state au trei variante la rubrica „sex” din actele oficiale (ceea ce face ca modelul familiei tradiționale bărbat-femeie să fie depășit), se discută la modul cel mai serios despre drepturile roboților și cu siguranță că vom mai vedea și alte schimbări.

Mă aștept ca lupta anticorupție să fie câștigată prin înlocuirea funcționarilor corupți cu roboți corecți.

Mă aștept la o modificare drastică a relațiilor sociale în sensul că toate muncile fizice să fie preluate de roboți, iar oamenii să trăiască direct sau indirect de pe urma muncii roboților.

Mă aștept inclusiv la evoluții pe care astăzi nici nu ni le putem imagina.

Aceasta este revoluția adevărată a zilelor noastre.

Din păcate, România pierde oportunități uriașe în aceste domenii din cauza unor războaie interne sterile.

În loc să profităm de investitori strategici în domenii de vârf, le închidem ușa în nas și îi trimitem să viziteze Muzeul Satului.

În loc să pregătim viitori specialiști pentru domeniile care apar, ministerul educației propune reducerea numărului de ore de fizică sau TIC.

Dacă nu ne trezim, riscăm să rămânem iar în urma celorlalți și în cele din urmă să dispărem de pe hartă.