Câteva observații legate de cazul pedofilului

Cazul pedofilului Eugen Stan este deja ultramediatizat. Nu mai reiau toate detaliile. Pedofilia este o infracțiune, infractorul a fost prins și urmează să răspundă în fața legii.

Este totuși de observat că acesta a fost prins cu ajutorul imaginilor de pe camerele de supraveghere. Din acest motiv (dar și din alte cazuri) cred că înregistrările video trebuie să poată fi folosite în continuare ca probe în instanță.

O altă observație este că pedofilii există, deci e bine să ne învățăm copiii să se ferească de ei. Aici un rol important îl are educația din familie, dar cred că ar fi utilă și introducerea educației sexuale în școli. Dacă îi menținem pe copii în ignoranță, îi ajutăm pe pedofili, nu pe copii.

Ar mai fi câteva întrebări pe care le adresez psihologilor: Există teste psihologice care pot depista tendința spre pedofilie? Există tratamente care pot fi administrate acestor oameni pentru ca ei să nu mai devină periculoși? Dacă răspunsul este „da”, atunci probabil că ar trebui să se ia măsuri pentru implementarea acestor metode. Dacă răspunsul este „nu”, probabil că singura soluție rămâne să-i prindem când deja comit asemenea acte.