Cât de ortodox e țăranul român?

În ultimul atac al extremiștilor împotriva unei minorități, atacatorii au justificat atacul spunând că „țăranul român e ortodox”.

În acest context, e legitimă întrebarea din titlu: cât de ortodox este de fapt țăranul român?

Aici putem spune că avem o mică dificultate legată de modul în care definim noțiunea de ortodox: chiar biserica aplică un dublu standard în această privință.

BOR practică botezul aplicat cu forța copiilor la o vârstă la care ei nici nu înțeleg ce li se întâmplă și nici nu se pot opune, iar apoi, când trebuie să ceară bani de la stat, BOR îi declară ortodocși pe toți cei care au fost botezați și astfel pretinde că e religie majoritară.

Dacă aplicăm acest standard, putem vorbi de o majoritate ortodoxă în rândul țăranilor, dar chiar și așa vedem că la țară există și biserici ortodoxe, dar și locașuri de cult ale altor credințe (deci e vorba de o majoritate, nu de toți țăranii).

Numai că, dacă aplicăm acest standard constatăm că și cei mai mulți dintre cei atacați au fost botezați în copilărie, deci și ei ar trebui considerați ortodocși. În acest caz, atacul ortodocșilor împotriva ortodocșilor ar fi total nejustificat.

Și astfel ajungem la al doilea standard: standardul fundamentalist, care spune că oricine ascultă muzică rock, pop, rap, manele sau altceva asemănător, e satanist.

Orice femeie care se fardează sau se îmbracă în fustă mini, e satanistă.

Oricine mănâncă carne sau brânză în zi de post, nu mai e ortodox.

Oricine are o cât de mică deviere de la standardele BOR, nu mai e ortodox, ci altceva.

Acest standard, le permite extremiștilor să atace pe oricine, dar atunci apare o mică problemă: după acest standard, ortodoxia nu mai e majoritară și țăranii nu mai pot fi considerați ortodocși.

Dacă mergeți la țară, veți vedea că bisericile ortodoxe sunt cele mai mari și mai împodobite, dar sunt aproape goale (în schimb cârciumile sunt pline).

Dacă îi întrebați pe țărani, chiar și lucruri elementare despre credință, veți constata că nu știu aproape nimic (vezi clipul de mai jos).

Țăranii ascultă mai mult manele. LGBT există și la țară și la oraș. Și lista ar putea continua.

Dacă facem socoteala, vedem că țăranii care s-ar încadra în standardul fundamentalist reprezintă mai puțin de 1% din total, deci nu mai putem vorbi de o majoritate ortodoxă.

Eu cred că BOR ar trebui să se hotărască și să folosească același standard pentru toată lumea:

Ori spune că toți cei botezați sunt ortodocși și nu se mai leagă de oameni pentru toate nimicurile (cum ar fi muzica sau hainele), ori aplică standardul celălalt, dar atunci recunoaște că nu e religie majoritară și în consecință nu mai cere bani de la stat și nici nu mai are pretenția să dicteze celorlalți oameni ce să facă și ce nu.

 

P.S. Nu am văzut filmul de la care a pornit scandalul și nici nu intenționez să o fac (din câte am citit despre el nu pare genul de film pe gustul meu). Dar indiferent de film, nu se justifică acțiunile huliganice.