Mărțișorul

Pe 1 martie se sărbătorește mărțișorul.

Dacă despre Sf. Valentin și Dragobete spuneam că sunt sărbători de import, Mărțișorul este o tradiție autohtonă, cu rădăcini în cultura dacică.

În antichitate, anul începea pe 1 martie și acest eveniment era însoțit de diverse ritualuri menite să aducă prosperitate și alte lucruri bune.

După ce data anului nou a fost schimbată, unele din aceste ritualuri (Plugușorul, Semănatul, Sorcova) au migrat pe noua dată (1 ianuarie), dar mărțișorul și-a păstrat data pe 1 martie.

Amuletele numite mărțișoare fac parte dintr-un ritual al fertilității și iubirii, firele albe și roșii împletite împreună simbolizând unirea dintre elementul masculin și cel feminin.

Legenda mărțișorului spune că doi tineri se iubeau, dar Sfânta Evdochia (sărbătorită pe 1 martie) se opunea iubirii lor.

Cu ajutorul amuletei numită mărțișor, cei doi tineri au reușit să contracareze forțele malefice și au rămas împreună până la moarte.

Este încă o legendă care ne arată că iubirea autentică trece peste toate obstacolele.

Interesant este și alt aspect: în sudul țării, bărbații oferă mărțișoare femeilor, dar în nord, femeile oferă mărțișoare bărbaților.

Indiferent ce variantă adoptați, mărțișorul rămâne un simbol al primăverii și al iubirii.